Gå til hovedindhold
AktueltNyheder

Beretning fra Nordic Open 2022

Fra d. 30. juni-7. juli har der været afholdt U16 Nordic Open Tournament i Lillestrøm i Norge og her var Sønderjydsk Fodbolddommerklub delvist også repræsenteret. Har var Julie Alsbo Pryds Thomsen nemlig udtaget af DBU, for at dømme enkelte kampe, sammen med dommere fra Norge, Sverige, Finland og Holland. Vi har sat Julie i stævne og det er der kommet dette interview ud af.

Fik du at vide hvilke opgaver du skulle løse? 

Ja, jeg fik at vide, at jeg som minimum fik 2 kampe som 4. dommer og 2 kampe som hoveddommer. Turneringen var inddelt således, at der var tre kampdage, med to hviledage imellem dem. På alle tre kampdage blev der spillet 4 kampe på hhv. Strømmen og Jessheim Stadion.

Hvad skulle du i din første opgave?

Første kampdag var d. 1. juli. Her havde jeg dagen forinden fået at vide, at jeg skulle være 4. dommer for en finsk dommer i opgøret mellem Indien & Holland og senere igen i kampen mellem Norge & Island, med en svensk dommer i spidsen. Dette var min debut som 4. dommer, så jeg var meget spændt på det.

Hvordan syntes du selv du fik løst opgaverne?

Fint. Det gik heldigvis rigtig godt. Der var meget at holde styr på i forbindelse med udskiftningerne, idet hvert hold ifølge turneringsreglerne, måtte udskifte op til 9 spillere, men det gav anledning til hurtigt at lære udskiftnings-boardet at kende, og derfra gik det rigtig fint. Det var fedt at få lov til at prøve kræfter med 4. dommer-opgaven og jeg er godt tilfreds med min debut.

Og så din første opgave som hoveddommer, hvordan gik det?

Ja, anden kampdag var 4. juli. Her skulle jeg første gang i aktion, som hoveddommer. Jeg glædede mig helt vildt, men var samtidig også lidt nervøs for det store setup der var omkring kampene. Heldigvis forsvandt nervøsiteten hurtigt, da vi først var kommet i gang. Kampen jeg skulle dømme var Indien & Island, og den øvrige kvartet bestod af tre nordmænd. Indien havde i deres første kamp overrasket os alle positivt, så det blev som forventeligt en spændende kamp med chancer i begge ender, hvor Island dog endte med at tage sejren.

Hvad med din sidste opgave som hoveddommer, hvordan gik det?

Tredje og sidste kampdag var 7. juli. Denne gang skulle jeg, sammen med tre andre nordmænd, stå i spidsen for opgøret mellem Island & Finland. Vi havde lidt start-vanskeligheder, da jeg under opvarmningen bliver opmærksom på, at begge hold varmede op i blåt tøj. Det viste sig, at Finland havde misset at de var udebaneholdet, og da Island var hjemmebaneholdet og gerne ville spille i blåt, måtte Finland tilbage på hotellet for at hente deres hvide kamptøj. Kampstart blev, som følge af dette, udsat med 20 minutter.

Da vi endelig kom i gang, blev det faktisk en meget velspillet og fysisk kamp, med en masse gode dueller og spil frem og tilbage på banen. Der var gode chancer i begge ender og da der var spillet 85 minutter af kampen, dømte jeg et straffespark til Island, der således kunne bringe sig på 3-1. Helt roligt skulle det dog ikke gå, idet Finland lynhurtigt bragte sig på 3-2, og dermed blev de 3 minutters overtid lidt intense, men Island formåede at holde stand og tog sejren til sidst.

Hvad lavede i ellers, udover at dømme fodbold?

Udover kampdagene havde vi som sagt også nogle hviledage. Fællesnævneren for alle de dage, var træning. Nogle dage stod vi selv for træningerne og så havde vi et par træninger med hhv. en fysisk træner og en linjedommer fra Eliteserien. Det var nogle gode træninger, der også flere gange indeholdte kamprelevante øvelser.

Hviledagene blev også brugt på at sidde og se vores kampe igennem med henblik på at fremlægge klips for hinanden. Dette var meget lærerigt og gav anledning til mange gode og konstruktive diskussioner.

Dagene op til kampene blev også brugt som pre-match forberedelse, hvor bl.a. instruktion blev taget på hotellet, således at der var masser af tid til at få snakket og gennemgået tingene.

Når der ikke var “fodbold” på programmet, hvad stod den så på?

Rent socialt syntes jeg vi hurtigt fik opbygget et rigtig godt fællesskab dommerne imellem. Der har været masser af god sparring og opbakning til hinanden. Så når det ikke lige handlede om fodbold, hyggede vi os med at snakke, spille spil eller gåture. Vi besluttede os også for, på en af hviledagene, at tage til Oslo, hvor nordmændene viste os rundt. Vi så bl.a. Operahuset og Karl Johans Gade.

Udover at vi hyggede os sammen, så synes jeg også det har været spændende at opleve hvordan de andre arbejder med tingene og høre om hvordan det er at være dommer i andre lande.

Hvad tager du med dig fra opholdet i Norge?

Jeg har alt i alt haft en fantastisk tur og jeg føler jeg er kommet hjem med en masse læring og gode oplevelser. Der har ikke været mange stunder, hvor jeg ikke har haft et smil på læben 😊

De bedste hilsner

Julie

Skriv en kommentar